composteren

Compost tips:


Maak het te composteren materiaal klein, dit bevordert de snelheid van composteren.
Zorg voor een goede houding tussen bruin (koolstof) en groen materiaal (stikstof) zodat de hoop niet te nat wordt en gaat rotten.
Groen materiaal zijn het verse groen- en snoeiafval. Bruin materiaal is bv stro, kort geknipte takken.


Wanneer de hoop toch te nat is geworden kun je die luchten, maar ook schoon karton toevoegen, dit bevat koolstof maar ook cellulose wat goed is voor bladgroei bij het gebruik van de compost. De hoop moet warm worden. Dit vind bv plaats door de stikstof in de hoop, denk dan aan bv verse liguster snoeiafval of brandnetels.


Wat ook heel goed voor het opwarmen van de hoop is is verse paardenmest. Dit heeft rechtstreeks in de grond weinig voedingswaarde, maar is zeer goed in de compost, bevat veel ammoniumsulfaat. Vul bij voorkeur de hoop in lagen, dit is beter dan regelmatig een klein handje afval bijstorten. Koffiedik, bevat veel stikstof en maakt de hoop wat rul, let er wel op dat hierdoor ook meer vocht in de hoop komt. Wanneer er te veel koffiedik op de hoop komt kan dat ervoor zorgen dat de hoop “te zuur” wordt (alkalisch). Dit kan gecompenseerd worden door kalk door de hoop te mengen. Je kunt wanneer je wat meer haast hebt met de hoop, ook een compostversneller toevoegen. Het effect hiervan is met name het opwarmen van de hoop. Schep de hoop gedurende het seizoen een paar keer om, de resultaten zullen je verbazen. Hierdoor wordt ook weer zuurstof toegevoegd wat essentieel is voor het proces. Wanneer de hoop dreigt op te drogen deze ook wat water geven, daar zijn de bacteriën en de wormen in de hoop u heel dankbaar voor. Een eenmaal uitgedroogde hoop is niet meer te redden als compost.               

Wat is geschikt voor gebruik in de compostcontainer 

(en daar had je misschien nog niet aan gedacht):
Doppen van noten en pinda’s, waarbij deze zorgen voor koolstof en stikstof.
Eierdoppen, lekker fijn versnipperen, brengt kalk en ook nog stikstof in de hoop.
Onkruid, maar dan mag het niet in het zaad staan. Om die zaden te laten verteren moet de hoop 70 graden Celsius worden.
Stro, goed door de hoop mengen, houd de hoop ook nog een beetje luchtig.
Schillen van vruchten, behalve citrusvruchten, door de schimmelwerende middelen in de schil wordt het composteringsproces geremd.
Zaagsel, maar dan niet te veel anders moeten we daarvoor weer stikstof extra toevoegen. Is wel handig wanneer de hoop te nat is geworden.   

Wat mag absoluut niet op de hoop:
- Zieke en door schimmels aangetaste plantendelen. Denk daarbij aan resten van aardappel en tomatenplanten met phytophthora. Deze schimmels welke via de compost weer in de grond komen zullen in deze grond nog heel lang zorgen voor nieuwe phytophthora in uw en onze planten.
Ook koolplanten, grote delen welke slecht composteren, maar ook daarbij kunnen zeer schadelijke ziekten aanwezig zijn waarbij aangetaste delen door knolvoet ervoor zullen zorgen dat er jarenlang geen kool meer verbouwd kan worden. 


 
Wat is niet handig om op de hoop te doen: 
Materiaal wat langzaam composteert, dikkere takken, koolstronken, houtsnippers. Let op; het verteren van deze spullen heeft ook stikstof nodig wat dit uit de hoop of uit uw tuingrond trekt. NB Het aanbrengen van een laag houtsnippers op de tuin heeft dus ook als groot nadeel dat er stikstof aan de grond onttrokken wordt wat uw andere planten zo hard nodig hebben.
Houtas niet op de hoop, maar rechtstreeks in de grond met mate gebruiken. Bevat bv Calcium, fosfor, silicium, sporenelementen, kalium, magnesium, zwavel. Aan het begin van het seizoen. 

Auteur: Martin Vernes

Share by: